Tips keselamatan : Helmet Fullface



Kalo cite pasal helmet fullface, mmg tak heran ler bg pemilik motor berkuasa besar..100% semua menggunakannye. Tapi..pernah tak terfikir Helmet Fullface tak kurang pentingnya bg pengguna2 motorsikal bersisi kecil ( motor cub)? Harap topic ni dpt memberi sedikit kesedaran tentang keselamatan diri seseorang penunggang motorsikal ber-cc rendah.

Tak kene gelak ke naik motor kecik tp pakai helmet fullface?

Bagi aku..aku cukup respect jika penunggang motorcub/scooter dan lain2 ler yg ber-CC rendah memakai helmet jenis FULLFACE. Orang kata “keselamatan bukan terletak pada jenis motor nya..jatuh tetap sakit tak kire ler motor ape pon..". Sekurang2 nye blh ler menyelamatkan dagu atau muka dari tercedera teruk.

Aku share skit pengalaman kemalangan yg berlaku pd kwn aku satu ketika dulu. Bayangkan jika visor helmet fullafce dia pun boleh tertanggal inikan pula jenis yang ‘open face’ yg takde protection utk muka & dagu. Kalo tidak..mmg confirm ler dagu hilang/berjahit. Nampak tak? Fullface helmet serba skit mampu memberikan protection utk muka dan dagu jika berlaku perkara yg tak diingini.

Mahal sgt ler helmet fullface..

Skg dh tak blh pakai dah alasan helmet fullface mahal. Ada juga harga yg mampu milik dari rm200-RM400 spt contoh jenama LTD & SOL (bergantung pd jenis & model). Jika ada bajet yg tinggi >RM1000..blh ler sambar jenama spt SHOEI, ARAI, AGV, SHARK dan lain2 lah. Skg mmg dh banyak jenis2 helmet fullface dipasaran..carik jer!! Kumpul duit skit2..bile dh cukup beli sebijik.

“safety with style” beb..!!!

So..mcm mana? bermulalah dari sekarang..InsyaAllah, anda mampu mengubahnya..beringat sebelum kena...ingatlah orang yg tersayang...

Dan yang paling penting..baca doa sebelum menaiki sebarang kenderaan..apabila segala langkah keselamatan telah dilaksanakan maka hendaklah kita bertawakkal kepada Allah SWT..:)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Anda pengunjung ke :

Web Site Statistics